tirsdag 30. oktober 2018

Tanker om det som nå skjer militært i Norge

Befalsskolen for Hærens Samband , kullet 1961 / 62 på Jørstadmoen ved Lillehammer. Bare tre av oss gikk Krigsskolen - av de øvrige ble det professorer , sivilingeniører , veterinær mv. Av de mange befalsskolene den gang ; var det denne på Jørstadmoen som var den vanskeligste å komme inn på.
Jeg avsluttet min karriere i Forsvaret som hovedinstruktør ved denne befalsskolen 1.1. 1969.


Øvelse Trident Juncture

Denne kjempeøvelsen blir ledet nettopp fra Jørstadmoen. NATO-staben og fiendestaben holder til der med 200-meters avstand. Avdelingene er nå på vei til sine oppmarsjområder ; og kamphandlingene starter visstnok torsdag fk. og foregår fra Oppdal og sørover mot Østerdalen og Gudbrandsdalen.
NATO kommer fra sør og skal jage en fiende , som har besatt Norge , ut av landet. Det et nok utplassert svært mange stridsdommere kringom på slagmarken - men hovedlinjene i handlingene er nok forutbestemt.
Med så mye tungt materiell ( stridsvogner veier over 50 tonn ) blir det mye skade på privat eiendom.
Ja , ute på markene kan bøndenes grøftesystem bli ødelagt - vi vet at stridsvognbelter kan synke 50 cm ned i jorda. Når det er utlendinger i tillegg ; så tar de nok ikke mye hensyn til slikt.
Man kan også forvente skade / død på militært personell når dette krigsspillet settes i gang.

Hva pønsker russerne på ?

Sist fredag fikk AVINOR melding fra Russland om at dette landet ville starte og skyte missiler utenfor Møre-kysten : torsdag , fredag og lørdag. Jeg har nedenfor her fortalt om noen av de russiske krigsskipene som er på vei mot Møre. Men det kommer nok mange flere - herunder ubåter. Vi vet at russerne er både frekke og uvørne - de skyr ingen ting. For et par år siden gikk en liten fiskebåt , hjemmehørende i Midsund på Romsdalskysten , nær land i Vestfjorden. Plutselig dukket en stor ubåt opp og var nær ved å kollidere med ungdommene i denne fiskebåten. Saken ble rapportert til Forsvaret - og dette var IKKE en norsk ubåt !
Noen store krigsskip fra USA gikk i Østersjøen : Plutselig dukker det opp russiske jagerfly som flere ganger stuper ned mot disse US-skipene og var nær ved å treffe mastene. Amerikanerne ble helt forskrekket !
Hvilke missiler vil russerne sende opp og hvor skal de lande ? Jeg har ikke svaret , men jeg vet at Russland har utviklet et helt nytt system som går med en uhorvelig fart ( 10 X lydhastigheten ) og som er atomdrevet og som KAN bære en komprimert atomladning som våpen. NATO har ikke raketter som går fort nok til å skyte ned et slikt super-missil. Videre har de utviklet en undervannsdrone som har atomkraft som fremdrift og kan bære en slik komprimert atomladning.
Det siste jeg leste var at russerne hadde testet utskytingen av dette super-missilet fra jagerfly i luften.

Russerne vil nok også sende luftstridskrefter sørover når Trident Juncture starter : Både bombefly , jagerfly og tankfly som vil simulere angrep mot NATO-styrkene . Dette gjorde de også mot Vardø for noen måneder siden - men avbrøt angrepet rett før grensen mot Norge. Vi sendte da to F-16 jagerfly nordover dit ; men de manglet drivstoff og måtte lande på nærmeste flyplass der nord. Nå er det visstnok bestemt at det skal komme opp drivstoff-tanker på denne flyplassen.

Min konklusjon blir slik : Det har ikke vært en så spent situasjon mellom oss og Russland på flere tiår - som akkurat nå.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar