lørdag 18. mai 2024

F-16 jagere ankommer snart Ukraina


 Det sies at Ukraina vil få F-16 jagerfly i juni eller juli måned . Norge , Danmark og Nederland skal gi hele 65 slike jagerfly - Norge 22 stk . av disse flyene . Opplæring av ukrainske piloter har foregått i Danmark og Norge har deltatt med instruktører .

I krigføring er det svært viktig å ha luftherredømme . Disse vestlige jagerflyene er langt mer avansert enn de gamle Sovjet-jagerne som Ukraina hadde tidligere . Således er det ikke utenkelig at Ukraina da kan tilrive seg luftherredømme over de ukrainske landområder som Russland har annektert . Da får man en helt annen situasjon på bakken i disse områdene som vil gjøre det vanskelig for russerne å drive krigføring der .

Russland har avanserte bakke til luft raketter ( S-400 ) som nok kan skyte ned slike jagerfly . De ukrainske pilotene er nok blitt drillet i slike situasjoner . Videre kan det bli luftkamp mellom de nye avanserte russiske jagerflyene og F-16 . Utfallet av slike møter er usikkert . Om det viser seg at russerne lider store tap i luften og på bakken i Ukraina : Så kan de ty til mer drastiske tiltak .

Vestlige fly navigerer ved hjelp av det amerikanske GPS-systemet . Disse signalene kommer fra satelitter . Russland har konstruert missil for nettopp å skyte ned slike satelitter og de har testet dette ved å skyte ned en av sine egne . Hva skjer om russerne gjør dette ? Utløser det artikkel 5 i NATO-traktaten ?

Blir russerne tvunget på defensiven og lider store tap : Så kan de ty til sterkere virkemidler . Da vil de nok vurdere bruk av taktiske atomvåpen lengst mulig borte fra egne grenser inne i Ukraina . Siden Ukraina ikke er NATO-medlem : Så vil heller ikke dette utløse artikkel 5 .

Denne sommeren og høsten kan føre til at stormaktene tørner sammen .  President Putin besøkte nylig Kina og hadde samtaler med lederen der . Disse to land samarbeider militært og har hatt felles marineøvelser i flere år . Kineserne har sjøstridskrefter som er på høyde med de amerikanske - men den kinesiske marinen har nye fartøy - USA har for det meste eldre krigsskip . Dessuten har både Russland og Kina hypersoniske missil som Vesten ikke kan skyte ned - de vestlige går ikke fort nok .


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar