fredag 20. juli 2018

Ved hvilens vann

 Søra Vikjæ på Holmeknappen
Jeg kjører helt stille
Inngangsdør til naustet mitt


VED HVILENS VANN

Slike morgener er sjeldne. Blikkstille fjord og ikke et menneske å se eller høre - de har ikke stått opp.
Holmeknappen var det største trafikknutepunktet i Meland kommune i farne tider. Her ble det bygget hotell i 1896. Bygget står fortsatt og blir brukt som bolig. Her la dampbåtene til morgen og kveld og tok om bord varer og folk. Kyr ble heist om bord i sele med sprikende bein mens dampvinsjen gjorde jobben sin. 50-liters spann fra meieriet ble 4 og 4 heis om bord. Her var to dagligvarebutikker. Brød kom i egen fraktebåt fra Litlebergen. Her holdt Jernskipsbyggernes Fagforening til med 22 leiligheter til disposisjon for medlemmer på ferie.
Om søndagen kunne det være 200-300 mennesker på kaien som skulle tilbake til byen. Da gikk det to dampbåter herfra. Her var både byfolk og arbeidere som jobbet i Bergen og var hjemme i helgen.
Nå er det stille på Holmeknappen. I det gamle meieriet på dampskipskaien er det en liten kafe som også selger pyntegjenstander mv. Denne sommeren har det også vært badegjester her som søker seg til sjø når det blir altfor varmt.
Vi bor i et kulturvernområde. Sammen med en annen mann herfra bygget jeg opp et Sjømuseum i en gammel sjøbod som vises på bildet. Vi brukte seks måneder på å samle inn gjenstander fra hele Nordhordland , registrere disse og lage utstilling.
Det eldste bolighuset i Nordhordland er min nærmeste nabo : Holmestova fra ca 1550. Dette er en ljorestove og det bodde tre søsken i dette huset da jeg var ung.

Siste uke i august er det kystsogedager hvert år her på Holmeknappen. Da kommer dampbåten " Oster " og andre veteranbåter og det er et yrende liv på kaiene her. For å komme ned på kaien må man gjennom tunet mitt - og det kan være 1500 - 2000 mennesker som går forbi her lørdag og søndag denne helgen.
Men i dag ligger Holmeknappen ved hvilens vann......

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar