torsdag 22. november 2018

Burde øvelse " Trident Juncture " ikke funnet sted ?

I går onsdag fikk jeg den største lyren som jeg noensinne har fått : Trolig 5-6 kg og jeg har fått svært mange av denne sorten fisk gjennom 70 år - som er meget god både stekt og til fiskekaker.


Øvelse " Trident Juncture " er for lengst avsluttet og nå holder de på med tilbaketransport av alt materiell som var i Norge under øvelsen der 50.000 soldater fra 30 land deltok. Tilbaketransporten vil holde på helt til nyttår.
Det har blitt store skader på private eiendommer - langt mer enn forventet. En bonde trodde at det ville ta flere 10-år før naturen hadde kommet tilbake slik den var før. Nå driver Forsvaret med taksering av skadene for å gi erstatning til grunneierne.
Mange soldater ble skadet under øvelsen og en tysk soldat mistet livet. Videre er mange militære kjøretøy ødelagt.
Det er ingen tvil om at denne kjempe-øvelsen terget opp vår mektige nabo i nord - som også bebudet skarpskyting med missiler rett utenfor vår kyst.
MEN : Det denne øvelsen med all tydelighet demonstrerte ; Var at det tok TO måneder for NATO å bringe det militære materiellet i land i Norge. Dette har nok en potensiell fiende merket seg. Da var det fred i Norge. Langt verre blir det å få materiellet i land om fienden har inntatt landet og man møter motstand.
Før landgangsfartøyene kunne legge til land ; måtte det fin-rekognoseres fordi mange av disse fartøyene måtte ha sandstrand og ikke stein - ellers ville fartøyene få skader. Slikt blir vanskelig i en krigssituasjon.
I en krig må man sette seg inn i hvordan fienden tenker ( situasjonsbedømmelse ). En invasjon av vårt kjære fedreland avhenger på kort sikt hvem som har såkalt luftherredømme. NATO sine krigsfly kan være over Norge på meget kort varsel - derfor må våre flyplasser settes ut av spill av fienden i krigens første fase. Dette kan gjøres med fiendtlige missiler sendt fra både land og krigsfartøy.
Til slutt : Jeg tror at en fiende kan hærta både Norge og Sverige i løpet av en uke. NATO trenger , som før skrevet , minst to måneder for å få materiellet i land.
Det er en kjent sak at man trenger TRE ganger så stor styrke som en fiende har - når denne først har satt seg fast i landet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar