tirsdag 16. juli 2024

Det kommer et voldsomt økonomisk krakk !


 Det var et Herrens under det som skjedde med Donald Trump . Som du ser så kom det to striper med blod fra høyre øret og ned mot munnen . Hadde han ikke snudd hodet til høyre et par sekunder før skuddet traff : Så hadde presidentkandidat Trump vært død . De to blod-stripene forteller meg at med ørene lytter man og med munnen taler man .

                                                             ---------------------

Jeg tror at Donald Trump vinner valget og blir innsatt som president i USA den 20. januar 2025 . Han kommer nok til å få en uhyre vanskelig tid i Det hvite hus . Den amerikanske økonomien er helt på bunn : USA lever på store lån . Det fortelles at amerikanerne har trykket nye penger i mange år . En dag kollapser det hele og det like etter at Trump har tatt over styringen av USA - tror jeg . Det blir et økonomisk krakk i USA som vi ikke har sett maken til siden 1929-30 - kan hende langt verre. Banker kommer til å gå konkurs og innskyterne mister sparepengene sine .

Norge er svært avhengig av den amerikanske økonomien . Våre oljeinntekter blir betalt i dollar og Norges økonomi vil nok lide samme skjebne som den amerikanske . Folk her har tatt opp lån som fulle sjømenn til svindyre leiligheter og hus . Mange har bygget hytter i fjellheimen til fem-seks millioner kroner og mer . Renten på lån har vært svært lav i mange år og folk har trodd at slik blir det fremover . Da renten steg to-tre prosentpoeng : Fikk mange betalingsvansker - selv de med god inntekt . Da vi bygget bolighuset vårt her for 52 år siden : Var renten på boliglån på kring 15 % .

Jeg tror at banker i Norge kommer til å gå konkurs - det er bare noen tiår siden dette skjedde med den største banken i Norge - og staten måtte inn og redde innskyterne sine penger . De som eide aksjer i banken tapte alt . Du sier trolig at Staten har forpliktet seg til å garantere for innskudd opp til kring to millioner kroner ( EU har visstnok slike garantier på 100.000 euro ) . Ja ,  det forutsetter at staten har penger . Pensjonsfond utland har svimlende summer å skryte av . Noe av dette kommer av den svært lave kronekursen . Hvorfor har vi lav kronekurs ? Jo , utenlandske investorer stoler ikke på de disposisjoner som de norske politikerne foretar . Dessuten har vårt Oljefond satset store summer på aksjer - visstnok over 60 % . Kommer det et kraftig økonomisk krakk i Vesten : Så går mange store selskaper konkurs og slikt vil ramme våre nasjonale sparepenger .

Vi skal bare noen få år tilbake så gikk en bank i EU-landet Hellas konkurs . Jeg husker at vi så på TV lange køer av folk utenfor filialene for å få sine penger ut i kontanter . Men brått ble bank-dørene stengt og innskyterne tapte sine sparepenger . Da tenkte jeg at EU sentralt ville steppe inn og hjelpe disse stakkars innskyterne - men nei .

Således bør en hver av oss tenke gjennom konsekvensen for oss personlig om vår egen bank går konkurs . Det har jeg gjort for lengst og gjort ulike tiltak .

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar