mandag 17. september 2018

Den strenge kong Olav
Kong Olav inspiserer oss 37 kadetter. Han var selv Krigsskole-utdannet. Det samme er kong Harald. Han var kavalerist og fulgte sitt kull ved opprykk - således var han kaptein da han giftet seg i 1968.    
Men kronprins Haakon gikk en halv Sjøkrigsskole og var fenrik . Men da han giftet seg med Mette-Marit ; var han plutselig blitt hær-offiser fra Infanteriet med majors grad. Altså : Han hadde skiftet til Hæren og rykket opp tre grader - helt uten noen forståelig grunn. Var Sjøforsvaret for dårlig ?                                                         

Krigsskolekullet 62 - 64 . Man måtte ha god eksamen fra en av våre Befalsskoler for å komme inn på Krigsskolen den gang . Vanligvis måtte man ha ett års tjeneste etter Befalsskolen for å komme inn på Krigsskolen samt examen artium . Men jeg kom direkte inn - etter eksamen ved Befalsskolen for Hærens Samband i 1962.
Den gang lå Krigsskolen på Akershus Festning. Første året var vi forlagt ved KS - fasilitetene i Tollbugata 10 , Oslo. Neste år måtte vi søke hybel i Oslo. Jeg bodde da på Vinderen. Vi hadde full lønn under utdanning. Men så var denne tjenesten uhyre tøff !

Krigsskolen ble opprettet kring 1750 og var den første høyere læreanstalt i Norge - før universitetene ble etablert her. Denne skolen har hatt mange navn ; deriblant : " Den Høyere Mathematiske Skole ". Da var det ofte bondesønner som fikk denne høyere utdanningen. Matematikk er den høyeste formen for logikk - skal man bli en god taktiker - så må man tenke logisk - ja , bedre enn fiendens offiserer.

En hel vinter gikk vi på danseskole i Oslo - på Statens bekostning. Således var det mange Oslo -piker som ønsket å være med på det tradisjonelle juleballet ved KS.
Jeg møtte også min kone i Oslo i 1963 - men på " gammel bygdedans " i Storsalen som lå nær det gamle Rikshospitalet.
To ganger var vi 37 kadetter også invitert til Slottet av hans majestet kong Olav.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar