torsdag 28. juni 2018

Amerikabrevet - fra Trump til Solberg

AMERIKABREVET

President Donald Trump har nylig sendt brev direkte til vår statsminister. Dette brevet er holdt i høflige vendinger og understreker bl. a. to ting : Norge som NATO-land grenser mot Russland og Norge sine forsvarsutgifter har ikke nådd 2 % av BNP ( bare 1, 6 % ). Trump skal snart til Europa og møter da de andre statslederne for NATO-landene.

Tja , hvorfor gjorde president Trump dette. Han har jo framført slikt budskapet før til disse samme personene. Vi har fått erfare gjennom halftannet år at Trump er handlekraftig - og gjennomfører nøyaktig det han før har lovet sine velgere.
I starten av sin president-periode antydet han jo også at andre NATO-land ikke kunne regne med støtte fra USA i en evt. krig - om disse landene la hele byrden på hans land. Norge er et rikt oljeland og deler ut penger i hytt og vær ; milliarder til regnskogsfond , men regnskogen blir hugget som aldri før. Ukraina får 200 mill. kroner fast hvert år - og er Russlands fiende - og mange andre formål. En hel dag gikk nyheten på russisk TV at Norge gir disse millionene til Ukraina slik at de kan kjøpe våpen for å krige mot russerne.
Men forsvaret i vårt land er så elendig at USA har plassert 330 US-marines i Værnes garnison og skal opprette en tilsvarende styrke på Setermoen i indre Troms. Videre skal  USA nå plassere egne jagerfly fast på Østlandet ( bruker nå i 2018 hele 100 mill. kroner på opprustning av flyplass-fasiliteter).

Min teori er slik : Under det kommende møte i NATO ; vil president Trump gi de andre statslederne " kniven på strupen " : Enten kommer dere opp på avtalte 2 % av BNP til forsvarsformål - eller så får dere ingen støtte i tilfelle en konflikt med Russland. Trump skal jo også snakke med Putin om kort tid.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar