lørdag 20. juli 2019

Det farlige Hormuz-stredet

                                               Amerikansk hangarskip


NÅR SMELLER DET I OMRÅDET VED HORMUZ-STREDET ?

Vestmaktene er i ferd med å forberede og bygge opp flernasjonale styrker som skal sendes til Hormuz-stredet : tror jeg. President Trump har trumfen på sine samarbeidsland innen NATO : Enten stiller dere med militære styrker for en militær inngripen mot Iran ; ellers får dere ikke hjelp fra USA om deres land blir angrepet av en fiendtlig makt senere.
Det tar tid å bygge opp en slik styrke - trolig er det krigsskip og jagerfly som er mest aktuelt her. Noen bakkeinvasjon av Iran har jeg ingen tro på - det blir for dyrt og vanskelig og store tap av menneskeliv.

Iran opptrer også aggressivt ved å kapre flere oljetankere - herunder et svenskeid skip. Videre har de laget hull i akterenden på et norsk skip og satt fyr på et annet ved å feste magnetiske miner på skipssiden. Slike alvorlige hendelser mot sivile fartøy i internasjonalt og viktig farvann ; kan ikke det internasjonale samfunn sitte stille og se på. Det kommer nok til å smelle der nede - spørsmålet er når dette skjer.
Første militære mål inne i Iran er radar-installasjoner og sambandssentre , flyplasser , rakettutskytingsramper og steder der Iran anriker uran.
Det er trolig at Iran vil svare først med en rakett-skur mot Israel. Men Israel har utviklet rakettskjold mot innkommende raketter - og er i stand til å uskadeliggjøre disse før de når bakken. Iran fortalte for noen uker siden at de var i stand til å utslette Israel i løpet av en time - men dette er nok bare skryt.
Videre har Israel fem moderne ubåter produsert i Tyskland ; og disse er nok utstyrt med raketter som kan gjøre stor skade. Avstanden mellom Iran og Israel er så stor at israelske jagerfly må forsynes med drivstoff i luften av tankfly.
Videre vet vi at Iran - for flere år siden - hadde langdistanseraketter som kunne nå helt til Sverige. Trolig kan de nå lenger nå.
Om Norge blir med på en slik flernasjonal krig mot Iran ; tror jeg vi stiller med en fregatt. Men en slik operasjon er uhyre farlig : Iran har kjøpt inn små hurtiggående båter fra Storbritannia ; satt inn kraftigere motorer i disse - som gjør en svimlende fart på over 100 km / timen. Båtene er utrustet hver med to torpedoer , to raketter samt mitraljøse. Slike militære " myggstikk " - operasjoner kan gjøre stor skade eller senke langt større krigsskip - og stikke unna uskadet.
Sender Norge marinefartøy mot Hormuz-stredet ; så tror jeg at dette er den farligste operasjonen vårt land har deltatt i siden 2. verdenskrig.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar