onsdag 8. mars 2023

NATO forbereder russisk angrep mot Norge. Jeg har en Mercedes Geländewagen som jeg har kjøpt fra Forsvaret. Dette er en ni-seter og i meget god stand. Det fins ikke en hær-soldat fra Oslo ( der ligger Garden ) og til Troms langs vår kystlinje. Jeg møtte en høyere offiser - nå pensjonist - og spurte ham om han visste hvor Hærens materiell på Vestlandet var å finne. Nei , svarte han. I min garasje , svarte jeg.

                                                         ------------------------

I dag kom det melding om at Storbritannia skal utplassere 1000 kommandosoldater i Øverbygd i Troms Innland. Der ligger også avdelinger tilhørende Brigade Nord. USA har utplassert fast soldater på Setermoen i Troms og Værnes i Trøndelag. Videre oppretter USA også fire nye baser til : Rygge flyplass , Sola flyplass , Evenes flyplass og Ramsund orlogstasjon. Vi har fått vite at bare på Rygge skal USA investere to milliarder kroner. Utenfor Tromsø by har USA også fått disponere kai-anlegg der deres ubåter får ta inn forsyninger og skifte mannskap.

NATO er selvsagt klar over hvor elendig det norske forsvaret er : Derfor plasseres utenlandske styrker på norsk jord. I skrivende stund pågår en stor øvelse i nord : " Joint Viking ". Der deltar 20.000 soldater fra flere land. Heimevernet vårt er også nedbygd : Sjøheimevernet ble nedlagt for noen år siden. Disse avdelingene hadde både båter til disposisjon og stor lokalkunnskap. I dag teller HV kring 40.000 soldater og det er disse soldatene - med lette håndvåpen - som må gå i krigen mot en angripende fiende.

I dag er det ikke noen øyeblikkelig fare for russisk invasjon i Finnmark. Russland har sendt sine soldater på Kola-halvøyen til krigen i Ukraina - og bare kring 20 % av de stående styrkene der er fremdeles på Kola. Men russerne har gjort et annet underlig trekk : De har sendt mange av sine strategiske bombefly , med atomvåpen , til en flyplass nær Finland / Norge. Det var israelsk etterretning som oppdaget denne forflytningen.

Jeg tenker på hva Lebesbymannen så i sitt syn en november-natt i 1907 : Russerne hadde rykket inn i Finnmark og ble stoppet ved Lyngenfjorden. Dette er rett nordom Øverbygd i Troms der de britiske kommando-soldatene skal plasseres.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar