torsdag 29. februar 2024

Befalsflukt fra det norske forsvaret


 Jeg møtte en pensjonert høyere hær-offiser for en tid tilbake . Vi hadde en lang diskusjon om vårt forsvar og spesielt hæren . Da spurte jeg ham : Vet du hvor hærens materiell på Vestlandet er plassert ? Nei , det visste han ikke . - I min garasje  ; svarte jeg og det hører med til sannheten . Her er foto av min ni seters Geländewagen som er i topp stand .

                                                              --------------------------

De siste dagene har vi fått vite at det er befalsflukt fra det norske forsvar . Det gjelder alle tre våpengrener : Luft , sjø og hær . Sjøforsvaret mister offiserer i operativ tjeneste på krigsskip . Grunnen til at de slutter oppgis å svært lite fritid og et pensjonssystem som gir dem fra 40 til 60 prosent pensjon av inntekten . Det tar mange år å utdanne marine-navigatører og artillerister .

Så langt jeg forstår så har Luftforsvaret problemer med å ha nok flygere og bakkemannskap til de nye F-35 jagerne på Ørland flystasjon .

Hæren består nå av en redusert brigade i nord , Telemark bataljon på Rena samt Kongens Garde . ( brigade : 5000 soldater , infanteribataljon 760 soldater ). I dag fikk jeg vite at det er så stor befalsflukt fra Brig N at artilleriet må kutte ett batteri . I stedet skal de overføre personell fra Rena og opp til Setermoen i Troms . Således gjør de artilleriet på Rena til en mobiliserings-enhet . Skal hæren utdanne en god kompanisjef ; så tar det 12 år med militær utdanning . Forsvarsministeren opplyser nå at bevilgningene til forsvaret skal styrkes opp mot to prosent av brutto nasjonalbudsjett - som er et krav fra NATO . Men hva hjelper det når man mangler befal . De skal jo lære opp soldatene og lede i krig .

Men her ligger nok noe helt annet bak . Jeg tror at disse norske offiserene aner at gamle Norge snart kan komme i krig med russerne . Det å gå i kamp mot et land som Russland og med et norsk forsvar på sotteseng : Gjør forsvarsviljen helt elendig . De fleste mennesker vil selvsagt velge livet fremfor å gå i døden mot en fiende som har verdens største arsenal av atomvåpen .

Således er det ikke underlig at USA nå skal opprette åtte nye baser i Norge - slik at de nå får 12 US-baser der amerikansk lov gjelder og den norske er satt ut av kraft . Haakonsvern i Bergen og Ørland Flystasjon er to av disse nye basene . Selvsagt kan disse basene bli mål for A-bomber sendt fra russiske styrker .

President Putin holdt i dag en lang tale på hele to timer for de styrende i Russland . Der kom han med følgende utsagt : Kommer det stridende soldater fra vestlige land på ukrainsk jord som skal kjempe mot russerne : Så blir det det atomkrig . Klarere kan det ikke sies .


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar